Tel: +36 30 574 5859 E-mail: fitnessgepberles@gmail.com

Szobabicikli, elliptikus gép és futópad bérlés

Facebook

Futók életmódja és étrendje

2017. november 17
4025
Futók életmódja és étrendje

Mi történik a szervezetünkkel futás közben?


Futás közben elsősorban szénhidrátokat égetünk el.  Ha fogyni akarunk, akkor azt javasolja a legtöbb étrend, hogy a napi kalória bevitelünk mindössze húsz százalékát tegyék ki a szénhidrátok: mivel telítettségérzetet biztosít, ebből merítünk energiát. 
Ha rendszeresen szeretnénk futni, akkor azonban a szénhidrát bevitelt nemhogy lecsökkentenünk kell-de még többet kell bevinnünk a szervezetünkbe belőle. A futók esetében ez a 20% inkább 50-60 %-ra kell, hogy emelkedjen – gondoljunk csak bele, egy kezdő futó is mennyi energiát éget el!

 

futás és táplálék bevitel

 

Próbáld ki magad, hogy a futás és te hosszútávon együttműködtök-e?


A futópad bérléssel te is biztosra mehetsz! Az edzés megkezdését követően rövid időn belül kiderül számodra, hogy kényelmes-e számodra ez a mozgásforma, és, hogy van-e kellő elhatározottság benned, hogy a rendszeres mozgást becsempészd a mindennapjaidba. Ha a futópad bérlését követően meggondolnád magad-úgy jelentős anyagi befektetés nélkül adhatod vissza a készüléket számunkra, de legalább már bizonyos lehetsz benne, hogy más mozgásformát kell keresned fölösleges energiáid levezetéséhez.

Nem titok, hogy futás közben úgynevezett mikrosérülések keletkeznek az izmainkon, megfelelő nyújtás esetében is.  Az immunrendszerünket nem csak a hétköznapokban kell támogatnunk – egy intenzív futás, vagy egyszerű edzés is kimeríti a szervezet vitaminkészleteit, így szükséges a pótlás!
Ezek fényében kijelenthető, hogy bármilyen sporttevékenység után szüksége van a szervezetnek a regenerálódásra, amit akár étrend formájában is támogathatunk.

 

Hogyan regenerálhatjuk a szervezetünket?

futás utáni regeneráció

 

Ha edzőterembe járunk, láthatjuk, hogy szinte mindenkinél ott vannak az úgynevezett sportitalok, amelyek nem összetévesztendőek az energiaitalokkal!  Ezek az italok megfelelő mennyiségben tartalmaznak cukrot és ásványi anyagokat.  Tehát elsődleges pont a helyes folyadékbevitel.  Következő, a tápanyagok bevitele – ügyeljünk a vércukor szintünkre, a bevitt fehérjékre és a zsiradékokra. A megfelelő szénhidrát bevitelt itt ismét meg kell említenünk. Az immunrendszer további megerősítéshez szükséges még aminosavakat is bevinni a szervezetünkben, kiegészítők formájában. Ezek pótlása kiemelten fontos kell, hogy legyen főleg az intenzív edzést követően.

Egy érdekességet is hozunk a futók világából: nem titok, hogy a világ legjobb futói címet a kenyaiak kapták meg számtalanszor. Bár hivatalos statisztika nem készült erről, de megfigyelték őket az edzőtáboraik alatt, hogy miből mennyit esznek –vagyis mi lehet a sikerük titka.  A megfigyelés végén kiderült, hogy a napi bevitt kalória mennyiségének 76%-a szénhidrát volt! Másik megemlítendő dolog, hogy az edzés után egy órán belül ettek – ezzel kerülték el a fáradtságot és gyorsították meg a regenerálásukat. Tanulságos, hogy a megfelelő táplálékbevitel és a jó időzítés kiegészítve egy edzéssel milyen eredményeket képes hozni.

Ha megvan a szándék, de nincs eszköz: gondoljunk a futópad bérlésre! 
Futópadjaink bárki számára kibérelhetőek, otthonodba szállítjuk és összeszereljük őket, de ez még nem minden, emellett hasznos információkkal látunk el téged, hogy ne kezd el a edzést felkészületlenül!
Vegyük fel a nyúlcipőt együtt!

 

címkék: