Tel: +36 30 574 5859 E-mail: fitnessgepberles@gmail.com

Szobabicikli, elliptikus gép és futópad bérlés

Facebook

A kellő folyadékbevitel edzés közben is fontos!

2017. július 14
3780
kellő folyadékbevitel futópad bérlés

A kiszáradás ellen: folyadék pótlás edzés közben


A szervezet fontos lételeme a víz. Testünk 60 százalékát adja, így érthető, hogy a nem megfelelő folyadék pótlása rendkívül káros hatással lehet az emberi szervezetre. 
Akárcsak a hétköznapi életben, edzés közben is különösen fontos a megfelelő folyadék pótlása. A dehidratációnak, azaz a kiszáradásnak már kezdetben is jellemző tünetei lehetnek, de súlyos esetben már szerveinket is érintheti.


A dehidratáció:

Testünk nedvességtartalmának nagymértékű csökkenése okozza a kiszáradási folyamat elindulását. Jellemző tünetei lehetnek, amelyeket érdemes komolyan venni, és megfelelő folyadékbevitellel pótolni azt.


A dehidratáció főbb tünetei lehetnek:

  • Fokozottabb szomjúság
  • Ajkak, nyelv kiszáradása
  • Vizelet mennyiségének csökkenése
  • Bőr szárazsága
  • Beesett szemek
  • Fáradtság
  • Étvágycsökkenés

 

A súlyos kiszáradásnak komoly következménye is lehet, mint például a vesekárosodás vagy a szervezet sokkos állapotba kerülése. A test mindig jelzi, amikor probléma merül fel, ezért figyeljünk rá!


Mennyit és mikor?

Az egészséges szervezet fenntartásához szükséges folyadék mennyisége életkortól, nemtől, és élethelyzettől eltérő. Ennek fényében egy átlagos ember folyadékigénye körülbelül 2-2,5 liter víz (ásványvíz, jódozott víz) Gyakori hiba, hogy már csak akkor pótoljuk a folyadékot, amikor szomjasak vagyunk. Fontos, hogy körülbelül 15-20 percenként megigyunk 1,5-3 dl folyadékot. Így könnyedén megoldjuk a folyamatos folyadékbevitelt, és szervezetünk is hálás lesz. A nyári kánikula időszakában pedig még jobban kell ügyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására. 

 

Tipp! 

Reggel, felkelés után közvetlenül igyál meg egy nagy pohár vizet! Ez segíthet beindítani a szervezeted, és rögtön folyadék pótlással kezded a napod az éjszakai dehidratáció után. 

 

Edzés közben se feledkezzünk meg a folyamatos folyadék pótlásról!


Fontos, hogy edzés közben se hanyagoljuk el a folyamatos folyadékbevitelt. 10-15 percenként iktassunk be egy kis szünetet, amikor mindenképp fogyasztunk vizet. Hiszen az edzés megterheli a szervezetet, ezért kifejezetten fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék pótlása. A futógépen eltöltött idő még hasznosabb lesz, ha közben hidratáljuk magunkat.