Tel: +36 30 574 5859 E-mail: fitnessgepberles@gmail.com

Szobabicikli, elliptikus gép és futópad bérlés

Facebook

Futócipő- kisokos

2017. november 07
3603
futócipő kisokos futópad bérlés

Akik arra szánják magukat, hogy elkezdjenek futni, sokszor előveszik a már kényelmesre koptatott cipőjüket, mondván „be van törve” így tökéletesen illeszkedik a lábukra. Azonban ezzel inkább csak ártanak, a későbbiekben, ebből kifolyólag térd és bokafájdalommal számolhatnak.


Honnan ismerhető fel a jó futócipő?

jó futócipő futópad bérlés


A jó futócipő lábméretnek megfelelő, nem szorít, nem nyom, a lábfej alakjához illeszkedik, sarokrésze kényelmes. Továbbá a terep típusainak megfelelő: más-más terep, más cipőt kíván. Egyet azonban fontos kiemelni: betonon semmilyen körülmények között ne fussunk – több egészségügyi kockázattal jár, mint gondolnánk.  Nem megfelelő választás az ízületeinknek, továbbá ha főút mellett
futunk, akkor a tüdőnkre sincs jó hatással. Ezen hátrányok kiküszöbölésére a futópad bérlés kiváló lehetőséget biztosít, hiszen a modern berendezések úgy vannak kialakítva, hogy kíméljék a lábat.


Mennyi ideig hordható a futócipőnk?


Bár elsőre furán hangzik, a cipő élettartamát a megtett kilométerek határozzák meg.  Kopása függhet a testsúlyunktól, a talaj minőségétől, a futás gyakoriságától - sok tényező játszik közre.  Általánosságban említik, hogy egy kezdő futóknak ajánlott cipő nagyjából 800 km-re elegendő.

futócipő típusai futópad bérlés

 

A futócipőknek vannak alaptípusai: 


A sima futócipő kiválóan alkalmas a feladatára – sima terepen, futópályán, futópadon alkalmazkodik a lábunk felületéhez, megfelelő tartást biztosítva az ízületeinknek, izmainknak. Könnyű, habszivacs talpú, jól szellőző orr résszel.

A terep futócipő a természetes, murvás, homokos, némileg kavicsos terepre készült. Bordás felületű talpa a megcsúszás ellen véd, vízhatlan orr résszel rendelkezik,  merevebb és magasított bokarésszel van ellátva, hogy tartsa a bokát az esetleges sérülések elkerülése végett, ami egy erdei futás alatt érheti a futót. Ütéscsillapító sarokkiképzés, hajlékony felsőrész jellemzi ezeket a darabokat.

A verseny futócipő csak a versenyekre és rövid távokra ajánlott – kis súlya lehetővé teszi a könnyű gyorsulást, de kezdő és amatőrök számára nem ajánlott a megvétele.

Ha már vásárlásnál tartunk – sokan rosszul veszik meg a futásra szánt cipőjüket. A sporteszközökkel foglalkozó üzletben tájékozódjunk elsősorban arról, hogy kezdő futóként milyen cipőt ajánlanak számunkra – ne költsünk feleslegesen nagy összegeket, ha valójában csak néhány alkalomra vesszük, és kihasználatlanság miatt kerül majd a szekrény mélyére.  Ne legyen mérvadó a nagy márkanév – nem minden a márka! Nagyon jó kivitelezésű futócipők kaphatóak kisebb márkanevek alatt. Ha megvan a kívánt darab, akkor ugráljunk, fussunk benne bátran az üzletben, végezzünk gyakorlatokat, hiszen ezt a célt fogja szolgálni, fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat benne.
Kényelmi szempont még, hogy sokan nem tudják a fűzőt hova elrejteni – sok darabnál már van úgynevezett fűzőzseb is, ami meggátolja futás közben a kibomlást. 

 

 

címkék: