Tel: +36 30 574 5859 E-mail: fitnessgepberles@gmail.com

Szobabicikli, elliptikus gép és futópad bérlés

Facebook

Diéta közben bűnözés

2018. április 11
3660
Diéta közben bűnözés

Színre lép a cheat-day

Sokszor nehéz ellenállni a rég vágyott falatoknak

 

Mi is az a cheat-day, azaz csalónap?

Akik már szakavatottak a témában a hátuk mögött van pár edzéssel teli óra, azoknak nem kell elmondani,milyen örömet tud okozni egy-egy csalónap. A csalónap lényege, hogy az addig betartott clean-eating menetrendet, azaz az edző vagy dietetikus által előírt étrendet nem tartjuk be, hanem teret adunk a kulináris élvezeteknek, persze, csak mértékkel. Fontos tudni,hogy bár egy idő után, a clean-eating teljes mértékben beépül a mindennapjainkba, sokaknak meghatározó változást is kínál, azonban nem kell bűntudatot éreznünk emiatt – tekintsünk rá úgy,mint egy jutalomra, a kitartásunkért!

 

clean-eating teljes mértékben

Clean-eating

 

Mennyire hasznos egy ilyen csalós nap?

Havi két csalónap teljesen rendben van –de heti három már biztosan nem. Timothy Ferriss  írt erről egy könyvet, miszerint ha odafigyelsz a reggelire, edzel mellette és úgy tartasz egy csalónapot, akkor ez teljesen rendben van, hiszen win-win szituációt hozol létre – tettél azért, hogy ez a csalás, ne számítson akkora csalásnak. A leptin nevű hormon áll az egész jelenség mögött, ez a hormon tulajdonképpen meggátojla azt, hogy koplaljunk – egy könnyű példával szemléltetve az a helyzet, hogyha diétázás közben egy nagy adag pörköltet jóízűen megeszel, a leptin hormon a szervezetedben a magasba szökik, ezért az étvágyad csökkeni fog, viszont az anyagcseréd felpörög.

 

Akik túlsúllyal szenvednek, azoknál ez miért nem működik?

Azért, mert az ő szervezetükben már alapból magas a leptin szint, ami azt is jelenti, hogy bár a hormon pozitív hatása bizonyított, de csak akkor „,mérhető” ha a szokásosnál is nagyobb kalóriát visznek be a szervezetükbe. Ez pedig nem a legjobb ötlet egy alapból túlsúlyos ember számára.
A leptin rezisztencia egy olyan kondíció, amikor valószínűsíthetőleg gyulladás okoz gondot és a  leptin hormonok által termelt jelek (jóllakottság)  nem jutnak el az agyadba, így akkor is tovább folytatod az evést, amikor már a raktáraid teljesen feltöltődtek. Folyamatos éhségérzet már az előjele lehet ennek!

 

Cheat-Day szintek

Bizony, a csalónapoknak is megvannak a maga szintjei – valaki számára elég annyi csalás, hogy a zabkásájába tesz egy kocka csokoládét, más egy egész tábla csokit megeszik egy nap leforgása alatt.   Van, akinél megáll ez a folyamat, van aki viszont pukkadásig eszi magát egy általa rég kívánt étellel. Fontos, hogy tudj megálljt parancsolni magadnak a nagy élvezetek között – igyál sok vizet, edz és a csalónap után térj vissza az eddig kitartóan tartott edzéstervedhez és diétádhoz!

Ha otthon csalsz, akkor kiváló lehetőség a bűntudat leküzdésére, ha felpattansz egy-két kilométert futni. Nincs futópadod otthon? A futópad bérlés létező szolgáltatás, ami egyszerre pénztárcakímélő és hatékony! Vágj bele bátran!

címkék: