Tel: +36 30 574 5859 E-mail: fitnessgepberles@gmail.com

Szobabicikli, elliptikus gép és futópad bérlés

Facebook

A ZSÍRÉGETŐ ZÓNA – EZ IS CSAK EGY MÍTOSZ A FOGYÓKÚRÁZÓK KÖRÉBEN?

2018. január 29
4423
zsírégető zóna

Az edzőtermi kardió gépekkel kötik össze a zsírégető zóna definícióját - A gépeken feltüntetett ábrák és számok mind a szívritmus és a test zsírfelhasználása közötti összefüggésekről szólnak. Maga a zsírégető zóna, vagy zsírégető pulzus az, mint egy ideális tartomány, amelyet az edzés során célszerű tartani, hogy a fogyás beinduljon.

 

Zsírégetésre, vagy izomtömeg növelésre edzel?

A testkülönböző energiaforrásokat vesz igénybe, ha elkezdünk edzeni – ha intenzív edzésformát választunk, szinte azonnali energiaforrást igényel a szervezetünk – ehhez pedig az izmok bontását kezdi el elsőként.  Ebből a tényből kiindulva fontos, hogy pontosan meghatározd, hogy mi a célja az edzésednek – a sülyfelesleg eltüntetése, vagy az izomzatod fejlesztése.
Ez alapján  pedig úgy tűnhet, gyerekjáték az edzés, hiszen könnyen leírható képlete van – gyors mozgás, izomvesztés, lassú mozgás, zsírvesztés. Ha lassan mozogsz, arányaiban több zsírt használ fel a szervezeted, az energia fele ebből megy, a másik fele pedig a glikogénből. A magasabb intenzítású mozgás viszont több kalóriát éget el, ebből következik, hogy nagyobb lehet a súlyvesztés is.


A zsírégetéshez szükséges a megemelt pulzusszám megtartása edzés közben.

 

 

A zsírégető zóna kiszámítása

Ahhoz, hogy megtaláljuk az arany középutat, kiszámolhatjuk a zsírégető zónánkat – a következőképp számolható ki :
A maximális pulzusszám,  azaz 226( női olvasóinknak ez a kezdőszám) - életkor x 0,6 majd újra 226 - életkor x 0,7.
Tehát ha egy huszonöt éves hölggyel számolunk a következő eredményt kaphatjuk:  120,6  ( kerekítve 130) és 140,7 ( kerekítve 150) ez a tartomány az, amikor a zsírégetés maximálisan történik. Férfiak esetében az alapszám 220.

 

Az eredményes edzésért tartsuk pulzusszámunkat a zsírégető zónában!

Hogy ezt a pulzusszámot tartsuk, ellenőrizzük a gépeken –a legtöbb kardióedzésre szánt gépen már található ilyen pulzusszámláló – vagy vegyünk magunknak fitneszkarkötőt!
Futópad bérlés esetén, vagy futópadon való edzéskor természetesen mi magunk ellenőrizhetjük a kijelzőn a pulzusszámot.
Ezek az alacsony intenzitású edzések nem kardiónak, hanem aerob mozgásnak számítanak.  Aerob edzésnek számít a futás, úszás, elliptikus tréner, szobabicikli használata. Csak aerob jellegű mozgásformát akkor válassz, ha nagyobb túlsúllyal rendelkezel, illetve az ízületeidet is kímélned kell. Ha nem vagy biztos magadban, kérd ki személyi edző tanácsát!

 

címkék: