Tel: +36 30 574 5859 E-mail: fitnessgepberles@gmail.com

Szobabicikli, elliptikus gép és futópad bérlés

Facebook

Milyen futószámok léteznek az atlétikában?

2018. február 12
10085
futószámok az atlétikában és a futópad bérlés

Milyen futószámok léteznek az atlétikában?


Az atlétikában sokféle futószám létezik – többek között:
•    a síkfutás,
•    gátfutás,
•    gyaloglás.
A maratonfutás és a gyaloglással kapcsolatos versenyek kivételével, minden más futással kapcsolatos versenyszámot stadionban rendeznek meg.

 

Mi jellemzi a futópályákat a stadionokban?


A futópályák felszíne az 1950-es évekig földdel borított, salakos volt.  A szintetikus pályák csak tíz évvel később jelentek meg, bár kezdeti próbálkozások már voltak 56-ban is.  A ma is használt poliuretánt Otto Bayer kísérletezte ki még 1937-ben. Az ipar más területein is használták ezt az anyagot, amely szabadtéri hasznossága nagyon is igazolódni látszott – az időjárás szeszélyeinek is maximálisan helytállt.
Európa-szerte inkább a német cég termékét „honosították”. A magyar szóhasználatba ekkor került be, mint rekortán, ami utal a német Rekortan GmbH cég nevére.

futószámok futópad bérlés

A különböző futószámokban más-más pozícióban indulnak el a résztvevők.

 

Mitől lesz igazán jó egy atlétikai pálya? Mik a kritériumok, amelynek meg kell felelnie?


Többet között az, hogy nagy szakítószilárdsággal bírjon. A változó hőmérsékleti viszonyoknak álljon ellent, tehát a formáját semmiféleképp ne veszítse el.  Fontos szempont a csapadékelvezetési funkciója, maradjon rugalmas, ezek mellett pedig környezetbarát és újrahasznosítható.

 

Miből áll maga a futóverseny?

 

A szabadtéri stadionok köre 400 m hosszú, amelyben két egyenes és két ívelt szakasz található. Alaphelyzetben 8 sáv található, de van, hogy megtörténik a 9. versenysáv felfestése is egy nagyobb stadion esetében.

 

páros futószámok futópad bérlés

Vannak olyan futószámok is, amelyek párok együttműködését igényelik.


A versenyzők a rajthelyről indulnak, a bíró jelzésére – ez egy startpisztoly dördülése. A futóversenyek célvonala egy meghatározott egyenes, 100 méter hosszan ezt célegyenesnek nevezik. A sprintszámoknál kötelező a rajttámla használata, ez egy olyan szerkezet, amelybe a lábakat beletámasztva hatékonyabb és erőteljesebb elrugaszkodást lehet kivitelezni.  A startpisztoly és a rajtgép összekötetésben áll így az ehhez csatlakoztatott számítógépen keresztül mérhető és figyelhető a versenyzők mozgása – aki szabálytalanul indul el, figyelmeztetéssel büntetik elsőre, második alkalommal pedig kizárást kap.

Ha a célba érők nagyon szorosan érkeznek be, akkor célfotóval döntik el, ki hanyadik helyezést kap. A célba éréshez a mellkas vonala a mérvadó, viszont érdekesség, hogy a 100 és 200 m versenynél az időeredményhez a versenybíróknak figyelembe kell venniük a verseny közben érzékelhető szelet, mert ha egy megadott értéken belül van a hátszél az csúcsként rögzíthető.

Ha szívesen kipróbálnád magad te is a futósportban, akkor ajánljuk, hogy először egy bérelt futópad segítségével ismerkedj meg a sporttal!