Tel: +36 30 574 5859 E-mail: fitnessgepberles@gmail.com

Szobabicikli, elliptikus gép és futópad bérlés

Facebook

Célpulzusszám – hogyan érjük el?

2017. december 28
4349
célpulzus futással futópad bérlés

Mi az a célpulzus?


Sportolás során a szívverésünk felgyorsul – több helyen kitapinthatóvá válik a pulzusunk. A célpulzus az a szám, amelyet bármilyen mozgásforma alatt érdemes szinten tartani – így hatásosabbá válhat a mozgás, ennek az értéknek a túllépése viszont nem ajánlott. A célpulzus kiszámítása a következőképpen zajlik: 220-ból vonjuk ki éveink számát, azaz egy 40-es éveiben járó embernél ez a szám 180. A rendes, közepes szintű terhelés során ennek a számnak a 60-70%-át kell elérni, azaz 108-126 / perc tartományt.
A fenti értékeket azonban általános értéket vesz figyelembe, amely megállapítás során nem vették figyelembe az egyéni sajátosságokat. (alacsony-magas vérnyomás,testsúly stb.)

Vannak bizonyos módszerek, amelyek kifejezetten odafigyelnek ezekre a sajátosságokra, így egy összehangoltabb képet adnak arról, hogy számunkra mi a megfelelő célpulzus érték. 
Ezt az értéket az alábbi oldal segítségével is megállapíthatjuk:
http://orvosilexikon.hu/kalkulatorok/celpulzus-kalkulator

 

A célpulzus 5 zónája

1.    egészségvédő zóna: Az egészségvédő zóna 50%-60%-os pulzusszám – bemelegítési és levezetési fázis, ez a legmérsékeltebb erőfeszítés zónája. 

2.    zsírégető zóna: A Zsírégető zóna 60%-70%-es pulzusszám – ahogy a neve is mutatja, itt kezdődik a valódi munka a szervezetünk számára. Nagyjából 30-40 percnyi mozgás után következik be ez a szakasz. Állóképesség javítására alkalmas, illetve alakmegőrzésre.

3.    aerob zóna: Az aerob zóna 70%-80%-os – már egy fokozottabb igénybevételt jelent a szervezetünknek. Itt a test már a jelenlévő szénhidrátokat égeti.
anaerob zóna: Anaerob zóna –versenysportnál megszokott intenzitást jelenti. Az izomláz ebben a szakaszban jelentkezik.

4.    és a maximális terhelés zónája: Maximális terhelés zóna – ezt csakis profi, több évre visszavezethető sportolói múlttal rendelkezők számára javasoljuk.

 

futópad bérlés otthonába


Ha csak az állóképességünk javítása a cél, a célpulzus számot otthon is elérhetjük:
válasszuk a futópadot! A futópad előnyei közé sorolható, hogy bármikor a rendelkezésünkre áll, a saját igényeinknek megfelelően, a saját tempónkban futhatunk! A futópad bérlés létező fogalom, nemcsak az edzőtermek kiváltságaként kell tekintenünk a futópadra! Éljünk a lehetőséggel, és tegyünk a napi mozgásunkért-ezáltal pedig egészségünk megőrzéséért!

címkék: